Tajné vitamínové bomby? Špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka!

Tajné vitamínové bomby? Špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka!

Tajné vitamínové bomby? Špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka!

Rastúci záujem o sezónne ovocie a zeleninu

V posledných rokoch sa čoraz viac ľudí zameriava na konzumáciu sezónneho ovocia a zeleniny. Tento trend je motivovaný túžbou po čerstvosti, ktorá sa spája s vyšším obsahom minerálov a vitamínov. Sezónne plodiny sú nielen chutné, ale aj výživné, čo prispieva k zdravému životnému štýlu. Medzi najpopulárnejšie sezónne plodiny patrí špenát, reďkovky, špargľa a jarná cibuľka, pričom avokádo sa považuje za superpotravinu.

Špenát

Špenát je jednou z najznámejších listových zelenín a má bohatú tradíciu v kulinárstve. Existuje však mýtus, že špenát obsahuje menej železa, než sa bežne predpokladá. Napriek tomu má špenát množstvo prospešných nutrientov. Obsahuje draslík, ktorý pomáha v boji proti anémii, vysokému krvnému tlaku a zápche. Vitamín E v špenáte má antikarcinogénne vlastnosti, zatiaľ čo vitamín C prispieva k imunite a zdraviu kostí.

Kalorická hodnota špenátu je len 20 kcal na 100 gramov, čo z neho robí ideálny doplnok pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Prínos špenátu spočíva aj v jeho obsahu zinku, ktorý podporuje zdravie nechtov a vlasov. Mnohé recepty môžu využiť špenát, ako sú špenátové gnocchi, polievky alebo zapekané kuracie prsia so špenátom.

Reďkovky

Reďkovky sú ďalšou sezónnou plodinou, ktorá sa vyznačuje zložením bohatým na glukofinolát, čo im dáva antimikrobiálne vlastnosti. Obsahujú tiež množstvo vitamínov, ako sú vitamíny C, B1, B2 a B6. Reďkovky sú odporúčané najmä pre astmatikov a fajčiarov, pretože môžu znižovať riziko nádorových ochorení. Existuje niekoľko druhov reďkoviek, vrátane bielych, žltých a ružových, pričom sú energeticky výhodné.

Odporúčané dávkovanie je 3-4 zväzky týždenne, pričom reďkovky sú najlepšie konzumované čerstvé, na chlebe alebo vo forme reďkovkového krému.

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka, ktorá sa vyznačuje jemnou a neostrou chuťou, je ideálna na zmiernenie tráviacich problémov. Je to tradičná ingrediencia, ktorá sa dá jednoducho pripraviť. Napríklad, nakrájaná jarná cibuľka sa môže zmiešať s kyslou smotanou a soľou, čím vznikne skvelé raňajkové jedlo.

PREČÍTAJTE SI  Pistáciové maslo: Nový kráľ orechových krémov. Aké má účinky na zdravie a chudnutie?

Špargľa

Špargľa sa teší rastúcej popularite v posledných rokoch a je bohatá na minerály, ako sú vápnik, železo a horčík, a na vitamíny C, A, E a B. Taktiež sa používa na detoxikáciu organizmu. Špargľa sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, ako je dusenie alebo zapekanie s mäsom. Pri čerstvej špargľe je dôležité, aby pri stlačení vydávala šťavu, čo je znakom jej čerstvosti.

Recepty

Pre tých, ktorí hľadajú inšpiráciu v kuchyni, tu sú dva zaujímavé recepty:

  • Reďkovkový šalát s jarnou cibuľkou: Tento osviežujúci šalát je ideálny na teplé dni a ponúka skvelú kombináciu chutí.

  • Špenátové muffiny s dvomi druhmi syra: Tieto muffiny sú nielen chutné, ale aj výživné, ideálne na raňajky alebo ako občerstvenie.

Sezónne ovocie a zelenina ponúkajú neobmedzené možnosti pre zdravú a chutnú stravu, a ich konzumácia je čoraz viac preferovaná medzi spotrebiteľmi, ktorí dbajú na svoje zdravie a wellness.

Mohlo by vás tiež zaujímať

  • Domov
  • výživy
  • Tajné vitamínové bomby? Špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka!