Recept na curry z šošovice
Toto curry zo šošovice je výdatné a chutné jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje a je plné živín. Nižšie podrobne popíšeme ingrediencie potrebné na tento recept, spolu so krok za krokom návodom na varenie, ktorý vás prevedie procesom.
Ingrediencie
- 3 lyžice masla: Toto bude použité ako základný tuk na orestovanie zeleniny a korenín, čím dodá curry bohatú chuť.
- 1 cibuľa: Jemne nasekaná cibuľa poskytuje sladký a slaný základ pre jedlo.
- 4 strúčiky cesnaku: Rozdrvený cesnak pridáva arómu a zintenzívňuje celkový chuťový profil.
- 2 cm zázvoru: Strúhaný zázvor prináša teplo a jemnú pikantnosť, ktorá dopĺňa koreniny v curry.
- 2 lyžice curry prášku: Táto zmes korenín je nevyhnutná pre chuť curry; zvyčajne obsahuje zložky ako koriander, kmín a fenikel.
- 1 lyžička kurkumy: Kurkuma nielenže dodáva výraznú žltú farbu, ale aj prispieva k zemitým chuťovým nuansám a zdravotným benefitom.
- 200 g šošovice: Opláchnutá šošovica je hlavným zdrojom bielkovín v tomto jedle, poskytujúc textúru a substanciu.
- 1 plechovka kokosového mlieka: Tento krémový príspevok pridáva bohatstvo a vyvážuje koreniny svojou prirodzenou sladkosťou.
- 1 plechovka drvených paradajok: Tieto dodávajú kyslosť a hĺbku, vyvažujúc krémovosť kokosového mlieka.
- ½ lyžičky kajenského korenia: Toto korenie pridáva jedlu pikantnosť; upravte podľa chuti na základe preferencie pre pálivosť.
- Soľ, čierne korenie: Tieto sú základné koreniny na zvýraznenie chutí curry.
- 700 ml vody: Tento tekutý základ pomáha variť šošovicu a vytvárať curry omáčku.
Metóda varenia
- Orestujte základné ingrediencie:
- Vo veľkom hrnci rozpustite 3 lyžice masla na strednom ohni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte, kým nezozelenie, asi 5 minút.
-
Pridajte rozdrvený cesnak a strúhaný zázvor. Pokračujte v orestovaní ďalšie 2-3 minúty, kým sa nezaplní arómou.
-
Pridajte koreniny:
- Posypte 2 lyžice curry prášku a 1 lyžičku kurkumy.
-
Varte túto zmes 1-2 minúty, častejšie miešajte, kým sa koreniny dobre nespoja a nevoňajú, vytvárajúc pastu.
-
Pridajte šošovicu:
10 potravín, ktoré vám pomôžu vyzerať mladšie
-
Pridajte opláchnutú 200 gramov šošovice do hrnca a premiešajte, aby sa pokryli zmesou korenín.
-
Skombinujte tekutiny:
- Pridajte plechovku kokosového mlieka, následne plechovku drvených paradajok a 700 ml vody.
-
Premiešajte, aby ste skombinovali všetky ingrediencie, a uistite sa, že je šošovica ponorená v tekutine.
-
Nechajte curry dusiť:
- Zakryte hrniec pokrievkou a priveďte zmes k jemnému varu.
-
Varte približne 30 minút na strednom ohni, alebo kým sa šošovica nezmäkne a nie je uvarená.
-
Zahustite curry:
-
Po 30 minútach odstráňte pokrievku a nechajte curry dusiť ďalších 10 minút. Tento krok pomôže zahustiť omáčku a zintenzívniť chute.
-
Finálne dochutenie:
-
Ochutnajte curry a pridajte soľ a čierne korenie podľa vašej chuti. Môžete tiež upraviť kajenské korenie, ak si prajete viac pálivosti.
-
Podávajte:
- Akonáhle curry dosiahne požadovanú konzistenciu, podávajte ho horúce s uvarenou ryžou. Toto jedlo sa skvele hodí k nadýchanej ryži, ktorá pomáha absorbovať lahodnú omáčku.
Užite si svoje domáce curry zo šošovice, útulné jedlo, ktoré je výživné a uspokojivé!